Educația prin artă și metodele alternative de învățare sunt esențiale în dezvoltarea armonioasă a tinerilor. Impactul artei asupra dezvoltării cognitive și emoționale și importanța acesteia în procesul instructiv-educativ au fost discutate în cadrul unui eveniment cu genericul ,,Aventură fără granițe. Educație prin teatru și film”, care se desfășoară în cadrul Săptămânii Educației.
,,Conceptul de educație prin artă este unul nou pentru Republica Moldova, dar vom avea ocazia să descoperim ce fac colegii noștri din România pe acest segment și ne-ar plăcea să aducem mai mult din acest spirit și în țara noastră. Educația prin artă este despre foarte multe lucruri. După mine, este despre democratizarea educației, despre ieșirea din zona noastră de confort, să ne simțim mai liber, să învățăm de la egal la egal chiar dacă suntem profesor, elev sau director de școală”, a menționat ministrul Dan Perciun în deschiderea oficială a evenimentului.
,,Vom încerca să împărtășim cât mai multe lucruri, inclusiv de unde vine acest tip de educație, care se numește educație prin și pentru artă și pictură, care sunt obiectivele și prioritățile acesteia. Educația prin artă este un efort global care răspunde unor nevoi presante ale societății contemporane”, a subliniat rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ,,Ion Luca Caragiale” din București, Liviu Lucaci.
,,Ne bucurăm să continuăm această inițiativă de succes care vine să consolideze comunitatea românească de pe ambele maluri ale Prutului prin descoperirea, conștientizarea și utilizarea aptitudinilor tinerei generații. Felicitări pentru proiect și abia așteptăm să vedem rezultatele acestuia”, a spus secretarul de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova din România, Adrian Dupu.
Proiectul ,,Aventură fără granițe. Educație prin teatru și film”, ajuns la cea de-a doua ediție, presupune organizarea unor ateliere, cursuri de formare și de dezvoltare personală până în luna octombrie a acestui an. În cadrul acestora, psihologi și pedagogi din domeniul artelor spectacolului vor deveni formatori şi se vor implica în educaţia şi formarea tinerilor din Republica Moldova, utilizând pentru acest lucru metode folosite în domeniul teatrului și filmului.
Inițiativa este finanțată de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.