Ministrul Dan Perciun a participat la conferința internațională „Protecția și îngrijirea copiilor în contextul Agendei de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană”. Subiectul din acest an a vizat prevenirea instituționalizării copiilor de vârstă mică (0-6 ani), în baza evidențelor naționale și celor internaționale.
În luarea sa de cuvânt, Dan Perciun a menționat principalele acțiuni în domeniul educației incluzive preconizate de către minister în următoarea perioadă.
,,În sectorul educațional sunt câteva lucruri care se întâmplă și care sunt importante în contextul educației incluzive. Pe deoparte, reforma Centrului Republican pentru Asistență Psihopedagogică - noi am centralizat acest sistem pentru a asigura o coerență metodologică și o intervenție mai bună pe dimensiunea asistenței psihopedagogice. Pe de altă parte, este prioritară asigurarea finanțării suficiente a învățământului preșcolar. Noua formulă de finanțare pentru grădinițe, pe care am elaborat-o și sperăm să o aprobăm curând prin Hotărâre de Guvern, cuprinde și elementele legate de incluziunea copiilor cu CES, fiind reflectate necesitățile dar și serviciile de care vor putea beneficia acești copii în grădinițe”, a spus Dan Perciun.
Totodată, ministrul a notat că în acest an atât CRAP, cât și centrele de resurse pentru educația incluzivă din instituțiile de învățământ vor fi dotate cuechipamente necesare pentru instruirea copiilor cu cerințe educaționale speciale.
Conferința internațională „Protecția și îngrijirea copiilor în contextul Agendei de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană” a fost organizată de către Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății, Changing the Way We Care și CCF Moldova, cu suportul financiar al USAID Moldova, GHR Foundation și MacArthur Foundation.